افرد بی حجاب اسیر خویش هستند

خراسان شمالی

افرد بی حجاب اسیر خویش هستند

افراد بی حجاب قبل از همه اسیر خویش هستند و به فروشنده ای شباهت دارند که پیوسته در اندیشه تزیین ظاهر و تغییر دکور خود به سر می‏برند و فرصت پرداختن به ارتقاء و گسترش اصول ذاتی خود را از خود سلب می کنند.

به گزارش روابط عمومی سازمان بسیج اساتید استان خراسان شمالی در طی مصاحبه ای با خانم دکتر پروین همت افزا دکترای روانشناسی و مدرس دانشگاه های استان در پاسخ به این سوال که آیا سلامت شخصیت و فرصت رشد شخصیت با رعایت حجاب بیش‏تر فراهم می‏گردد یا با عدم رعایت آن؟ گفت:

شخصیت سالم، اساس زندگی روانی یک فرد است. در واقع شخصیت را می توان مجموعه ای از  افکار، عواطف، عادت‏ ها و اخلاقیات یک انسان دانست که به تمایز وی از دیگران می‏ انجامد؛ به عبارت دیگر، مجموعه صفات و ویژگی‏های جسمی، روانی و رفتاری که هر انسان را از انسان‏های دیگر متمایز می‏سازد، شخصیت نام دارد.  بر این اساس، هر کس شخصیتی دارد که خود را با آن معرفی می‏کند. و دیگران نیز او را به همان ویژگی‏ ها می‏شناسند.

وی به دیدگاه آبراهام مازلو اشاره کرد: آبراهام مازلو در هرم نیازهای انسانی ، نیازهای جسمانی را در قاعده ( پایین هرم ) و نیازهای روانی را در مراحل بالاتر درج کرده و بان می دارد که انسانی به راس هرم ( یعنی به خودشکوفایی یا کمال انسانی) دست پیدا می کند که نیازهای جسمانی را پشت سر گذاشته و به نیازهای روانی و در واقع به راس هرم نزدیکتر شده باشد.

این مدرس دانشگاه اشاره کرد: دریکی از نظریه های روانشناسی با نام «روان‏شناسی کمال» ،انسان رشد یافته ،انسان خواستارِ تحققِ خود معرفی می‏ گردد، به  این گونه که: انسانی که نیازهای سطوح پایین (نیازهای جسمانی، ایمنی، تعلق، محبت و احترام) را طی کرده، در صدد استفاده از توانایی‏ ها و قابلیت‏ های خود است و به دنبال به فعلیّت رساندن خویشتن و تحقق خویش است‏.

پروین همت افزا نظریه اریک فروم را مطرح کرد: اریک فروم  انسان رشد یافته را انسان بارور (Productive person) معرفی می‏کند انسانی است که نیازهای روانی ‏اش را از راه‏های بارور و زایا و خلاق ارضا می‏کند، به عقیده اومؤثرترین عامل در رشد شخصیت انسان برآوردن معقول نیازهای روانی است که حیوانات پست این نوع نیازها را ندارند. انسان سالم نیازهای روانی – نه نیازهای جسمانی مانند گرسنگی، تشنگی، جنسی و…- خود را از راه‏های خلاّق ارضا می‏کند و اشخاص ناسالم از راه‏های نامعقول‏.

 دکتر همت افزا در نتیجه گیری از نظریات روان شناسان در ارتباط با حجاب گفت:اکنون باید دید فرصت رشد شخصیت با رعایت حجاب بیش‏تر فراهم می‏گردد یا با عدم رعایت آن؟ انسانی که پیوسته نگران زیبایی خود است و بیش‏تر در جهت معرفی پیکر خود می‏ کوشد، بهتر می‏تواند قابلیت‏های خود را بشناسد و به فعلیت برساند یا آن که سر در باغ اندیشه دارد؟ آیا توجّه به نیازهای جسمانی و سطحی به انسان امکان رشد می‏دهد یا توجّه به نیازهای عالی و مخصوص انسان‏ها؟ آیا غرق شدن در خود نمایی و جلب توجّه دیگران مسیر منتهی به یافتن خویشتن است؟ انسانی که زندگی‏اش تحت فرمان و اراده‏اش نیست، در حس هویّت یابی خود (of Identity A Sense) دچار شکست شده است‏ تا چه رسد به آن که هویّتش را به کمال رساند. زیرا سلیقه و خواست دیگران در زندگی‏اش تأثیر می‏گذارد و چنان زندگی می‏ کند که دیگران می‏پسندند، نه آنگونه که خود می‏ پسندد.

وی افزود: فرد بدحجاب در اندیشه نمایش خود و زیبایی های جسمانی خویش است. این امر که بعضا عقده حقارت (inferority complex) انسان را می‏نمایاند، زمینه رشد و تعالی وی را نابود می‏سازد. در حالی که زن و مرد باید از نظر انسانی رشد و تکامل یابند.

همت افزا ادامه داد: کسانی که با نمایش زیباییهای جسمانی خود و گزینش پوششی ویژه در اندیشه جلب نظر دیگران به سر می‏برند، در حقیقت می‏خواهند با تکیه بر جذابیت‏های ظاهری خویش و نه اصالت‏ ها و ارزش‏ های متعالی خود، جایی در جامعه بیابند. در واقع آنها  از این طریق اعلام می‏دارند، آنچه برایشان اصل است و اهمیّت دارد، جنسیت است نه انسانیت و اندیشه و لیاقت و کارآیی‏.

این دکتر روانشناس در مورد افراد بی حجاب گفت: چنین افرادی قبل از همه اسیر خویش هستند و به فروشنده ای شباهت دارند که پیوسته در اندیشه تزیین ظاهر و تغییر دکور خود به سر می‏برند و فرصت پرداختن به ارتقاء و گسترش اصول ذاتی خود را از خود سلب می کنند.

وی در پایان تاکید کرد: باید فراموش نشود که بي توجهي و غفلت از عفاف و حجاب در جامعه افزايش آسيب هاي اجتماعي و بي بند و باري را در پي دارد.و پیشگیری از غفلت از این مهم ، نیازمند همكاری همه جانبه ی مردم و مسوولان برای نهادینه شدن این فرهنگ و همچنین تقویت و تحکم خانواده به عنوان  بنیادی ترین نهاد در جامعه است .

پایان/.

افزودن دیدگاه جدید

About text formats

Restricted HTML

  • تگ‌های HTML مجاز: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.